Kip uit de oven met sumak, za’atar en citroen

Mensen vragen me wel eens, waar haal je de inspiratie vandaan tijdens koken? Heel simpel; kookboeken! Wij hebben er een kast vol van. Als we zelf even geen inspiratie hebben, koken we een recept uit een kookboek waar we dan later onze eigen versie van maken. Dit recept komt uit het kookboek van Ottolenghi. Dit is een in Jeruzalem geboren chef-kok. Hij staat bekend om zijn vegetarische kookkunsten, maar wij kozen dit keer voor kip. Dit recept kost weinig moeite en het is echt goddelijk lekker. Wij eten hier altijd warme pitabroodjes bij en een knoflookyoghurtsaus van Griekse yoghurt met fijngehakte knoflook, olijfolie zout en peper.

Ingrediënten (voor 2 personen):
2 kippenpoten
2 uien (rood of wit)
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen piment
1 theelepel kaneel
1 eetlepel sumak
1 citroen in dunne plakken
200 ml kippenbouillon
2 eetlepels za’atar
klontje boter
50 g pijnboompitten
klein handje peterselie
olijfolie
zout en peper

Als eerste moet je de kippenpoten in een grote schaal mengen met de uien, knoflook, piment, kaneel, sumak, citroen en bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Dek dit af en laat dit minimaal een paar uur of een hele nacht in de koelkast staan.

Verhit de oven voor op 200 graden. Schep de stukken kip met de marinade in een braadslee waarbij de velkant naar boven ligt. Strooi hierover de za’atar en braad de kip minimaal 45 minuten in de oven. Het ligt een beetje aan de dikte van de poten hoelang hij nodig heeft. Dus als je flinke jongens hebt, laat ze er wat langer in staan.

Smelt intussen de boter in een kleine koekenpan en doe de pijnboompitten erin. Bak de pijnboompitten op halfhoog vuur goudbruin. Schud ze daarna op een flink stuk keukenrol om het vet op te zuigen.

Als de kip klaar is strooi je er de peterselie en de pijnboompitten over. Vergeet de pitabroodjes en de knoflookyoghurt dressing niet!

PS: laat je niet afschrikken door de ”rare” ingrediënten; je kunt dit in de meeste supermarkten tegenwoordig wel kopen en anders kun je het bij de toko vinden. Eenmaal in huis zul je het vaak gebruiken!

gebraden kip met sumak, za'atar en citroen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s