3 verschillende gerechten van Ottolenghi

In de review van het kookboek ‘Nopi’ van Ottolenghi heb je al kunnen lezen dat de meeste recepten niet echt toegankelijk zijn voor de gemiddelde hobbykok. Wij hebben twee gerechten gemaakt die niet zo ingewikkeld zijn, maar wel mega lekker en echt de moeite waard. Houd wel rekening met tijd om te marineren en tijd dat de gerechten in de oven moeten, maar voor de rest is het niet moeilijk. Als bonus hebben we nog een makkelijk gerecht uit ‘Ottolenghi het kookboek’ toegevoegd.

We hebben deze drie gerechten geserveerd als een soort mezze; lekker van alles een beetje in combinatie met wat pitabrood. Het zijn eigenlijk drie salades zonder vlees of vis, maar toch een echt feestmaal. Hieronder de recepten. We hebben wel een paar dingen aangepast, om het iets toegankelijker te maken.

Geroosterde aubergine met knoflook, pijnboombitten en basilicum

Ingrediënten (voor 4 personen):
3 middelgrote aubergines
60 ml olijfolie
75 g naturel yoghurt
klein handje basilicumblaadjes
10 g pijnboompitten
4 teentjes knoflook
1 theelepel harissa
1 theelepel granaatappelmelasse (als je dit niet hebt, gebruik balsamicosiroop)
snufje gedroogde chilivlokken (kijk even hoe sterk die van jou zijn, anders maar een heel klein beetje gebruiken)
1 theelepel cacoapoeder
25 ml olijfolie
zout en peper

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de aubergines in parten van ongeveer 3 cm breed en 10 cm lang. Meng ze in een kom met 60 milliliter olijfolie, een theelepel (zee)zout en peper. Verdeel dan de stukken aubergine met de velkant naar onder over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier ook de teentjes knoflook bij, laat de teentjes in de schil! In het originele recept wordt zwarte knoflook gebruikt, maar dit is niet echt makkelijk te krijgen dus hier hebben we iets anders voor verzonnen. Rooster de aubergines ongeveer 40 minuten in de oven. Ze moeten heel gaar worden en goudbruin zijn. Haal ze er dan uit en laat afkoelen.

Maak dan de dressing: pers de knoflook uit zijn velletje en doe samen met de harissa, granaatappelmelasse, een kneep citroensap, chilivlokken, cacaopoeder en 25 milliliter olijfolie in de keukenmachine (of in de vijzel) en mix het geheel tot een gladde dressing.

Doe dan de aubergines in een grote mengkom en voeg de dressing toe. Meng alles voorzichtig met je handen door elkaar. Laat een uurtje intrekken. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en scheur de basilicumblaadjes in stukken. Spreid dan de yoghurt over een mooie schaal, verdeel de aubergines erover (laat de rest van de overgebleven dressing in de kom zitten, dit heb je niet meer nodig) en bestrooi met de basilicum en pijnboompitten.

geroosterde aubergine ottolenghi

Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt

Ingrediënten (voor 4 personen):
1 middelgrote flespompoen
45 ml olijfolie
6 grote romatomaten
3 cm verse gember
1 rode chilipeper
2 tenen knoflook
30 g rietsuiker
120 g Griekse yoghurt
1/4 theelepel gemalen kardemomzaad
rasp en sap van een halve limoen
handje korianderblaadjes
30 g cashewnoten
10 g kant-en-klare gebakken uitjes (kun je bij de supermarkt kopen bij de Oosterse dingen)

Maak eerst de pompoen schoon: snijd in de lengte doormidden, haal de pitten eruit en snijd in plakken van 2 cm dik. Verwarm dan de oven op 240 graden Celsius. Meng de pompoenplakken met 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels zout en peper. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in ongeveer 35 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat ze afkoelen.

Schakel de temperatuur terug naar 170 graden Celsius. Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en een eetlepel olijfolie en zet in de oven. Laat de tomaten in 80 minuten helemaal zacht worden.

Rasp ondertussen de gember, haal de zaadjes uit de rode peper en hak de rode peper fijn, pers de tenen knoflook uit. Meng dit met de rietsuiker en wat zout tot een puree. Lepel dit over de tomaten en zet nog voor 40 minuten in de oven om te karamelliseren.

Roer de yoghurt, het gemalen kardemomzaad, de schil van een halve limoen en een flinke kneep limoensap door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper.

Hak de koriander en cashewnoten grof. Verdeel de pompoen over een grote schaal en leg de tomaatjes er mooi tussen. Sprenkel de limoenyoghurt erover, bestrooi met koriander, cashewnoten en de uitjes.

pompoen met limoenyoghurt ottolengi

Gemarineerde puntpaprika met buffelmozzarella

Ingrediënten (voor 4 personen):
4 puntpaprika’s
80 ml olijfolie
1,5 eetlepel koriander
1,5 eetlepel bladpeterselie
klein teentje knoflook
3 eetlepels appelazijn (of witte wijnazijn)
handje rucola
2 bollen buffelmozzarella
peper en zout

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Leg de paprika’s naast elkaar op een bakplaat, sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Rooster de paprika’s in een kwartiertje tot ze zachter worden en de schil iets gaat kleuren.

Hak ondertussen de koriander en peterselie fijn. Pers het teentje knoflook fijn en meng met de fijngehakte kruiden, de azijn en 60 milliliter olijfolie door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout. Leg de warme paprika’s in een schaal, giet de kruidenmarinade erover en laat ze minstens 2 uur marineren.

Verdeel voor het opdienen wat rucola op een schaal en leg de paprika’s erop. Sprenkel er nog een beetje van de marinade over. Scheur de mozzarella in stukken en leg op de paprika’s. gemarineerde puntpaprika met buffelmozzarella van ottolenghi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s