Pompoenstoofpot

De koude herfstdagen staan weer voor de deur, dus is het tijd voor stoofpotjes. Dit keer een vegetarische versie met pompoen: hier word je pas echt blij van! Ik mis hier totaal geen vlees bij, terwijl ik echt wel van vlees houd. De verschillende ingrediënten die je misschien niet in een stoofpot verwacht (rozijnen, kaneel) versterken de zoete smaak van de pompoen en zorgen voor een echte smaaksensatie.

Ingrediënten (voor een volle pan):
1 flespompoen
2 uien
bosje koriander
40 g rozijnen
1,5 tl kaneel
1 rode peper
2 handen (kastanje)champignons
1 blik gepelde tomaten
1 blik kikkererwten
1 groentebouillonblokje
zakje gebakken uitjes
yoghurt
couscous
zout en peper

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Schil de pompoen en haal er de zaadjes uit. Je kunt de schil en de zaadjes en schil bewaren om te gebruiken als garnering, hier kom ik later nog op terug. Snijd de pompoen in blokjes van 1 cm en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Zet ze ongeveer 35 minuten in de oven. Schil ondertussen de uien, snijd ze grof en doe ze met een scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur. Snijd de steeltjes van de koriander en de rode peper fijn en voeg deze toe samen met 1 tl kaneel. Deksel op de pan en 20 minuten laten bakken. Roer af en toe zodat het niet aanbakt. Als de pompoen klaar is, voeg je deze toe aan het ui-mengsel. Voeg de kikkererwten en de gepelde tomaten toe en plet de tomaten een beetje met een vork of houten lepel. Snijd de champignons in stukjes en doe ook in de pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg 500 ml kokend water toe. Draai het vuur halfhoog en laat zo nog 40 minuten pruttelen. Als je wil kun je nu de schillen en de pitten van de pompoen krokant bakken. Leg ze op een bakplaat. Voeg het overige kaneel, zout en peper toe en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.

Doe ongeveer 15 minuten voordat je stoofpotje klaar is de couscous (voor 2 personen ongeveer 180 g) in een kom en giet er zo veel kokend water op dat de korrels onder staan. Dek de kom af en laat zo 10 minuten staan. Snijd ondertussen de korianderblaadjes fijn. Roer de couscous los met een vork en schep wat op een bord. Een flinke lepel van je pompoenstoof erop. De schillen, pitten en gebakken uitjes zorgen voor een krokante bite. Strooi de koriander erover en voeg een flinke lepel yoghurt toe. Neem je bordje mee naar een rustig hoekje en smikkelen maar. In gezelschap opeten kan trouwens ook leuk zijn!

pompoenstoofpot met couscous

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s