Yay it’s Friday: quiche lorraine

Het originele recept van quiche lorraine is zonder ui, maar juist die ui maakt deze quiche zo lekker. Ik weet zeker dat je dit recept toevoegt aan je repertoire, want iedereen vindt dit lekker. Maak ook zeker het deeg zelf; super makkelijk en een wereld van verschil met kant-en-klaar deeg. Een goed recept voor het weekend, want je kunt dit serveren als voorgerecht, als hoofdgerecht (met een frisse salade), maar ook als chique lunch.

Ingrediënten (voor 1 quiche van +/- 22 cm doorsnee):
125 g bloem
100 g koude roomboter
4 eieren
125 g spekblokjes
2 uien
250 ml crème fraîche
150 g geraspte kaas
zout en peper

Begin met het deeg: zeef boven een kom de bloem, een flinke snuf zout en wat peper. Snijd de boter in stukjes en doe bij de bloem. Voeg ook 1 ei toe. Kneed het met de hand of in de keukenmachine tot een samenhangende bal. Rol in een stukje plastic folie en leg 1 uur in de koelkast. Snijd ondertussen de uien in dunne ringen. Zet een koekenpan op laag vuur en bak de spekjes. Je hoeft geen boter of olie toe te voegen, want de spekjes zijn vet genoeg van zichzelf. Na ongeveer 10 minuten voeg je uien toe. Bak op laag vuur totdat de ui helemaal zacht is. Ondertussen klop je de overige 3 eieren met de crème fraîche door elkaar. Vet nu een quichevorm van ongeveer 22 cm doorsnee in en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Leg het deeg erin en druk het naar de kanten toe uit zodat heel de bodem bedekt is en een stukje van de randen. Verdeel de spekjes en uien over de bodem en giet het ei-mengsel erover. Strooi de kaas op de quiche en zet de quiche in de oven. Bak in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.

quiche lorraine met ui P.S. eventueel kun je nog wat verse kruiden zoals peterselie of bieslook toevoegen aan het ei-mengsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s