Happy Sunday: hele kip met kruiden uit de oven

Ik heb het idee dat een hele kip uit de oven heel weinig wordt klaar gemaakt, terwijl het zo simpel is! De kip moet een tijdje in de oven (hoe langer hoe beter als je het mij vraagt…) maar verder heb je er geen omkijken naar. Wat lekkere kruiden erbij en aardappeltjes en je nieuwe favoriete zondagsmaaltje is klaar. Nog beter als het natuurlijk voor je wordt klaar gemaakt, dus lieve mensen: hiermee imponeer je jouw liefde.

Ingrediënten (voor 4 personen, of 2 hele hongerige personen):
1 hele (scharrel)kip
2 handen vol verse kruiden die jij lekker vindt (basilicum, peterselie, tijm)
1 citroen
4 laurierblaadjes
olijfolie
peper en zout
250 gram aardappels

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zet een ovenschaal klaar. Was de aardappels, maar laat de schil zitten. Grote aardappels kun je doormidden of in vieren snijden, bij kleine aardappels is dit niet nodig. Doe de aardappels in de ovenschaal en hussel met een scheutje olijfolie en wat peper en zout.

Hak de blaadjes van de verse kruiden fijn. Was het kippetje van binnen en van buiten en dep met keukenpapier goed droog. Nu moet je heel voorzichtig het vel aan de borstkant los maken, hier stop je dadelijk de kruiden onder. Het vel moet dus wel blijven zitten, maar je moet er met je vingers onder kunnen. Hier sprenkel je wat olijfolie in en wat peper en zout. Nu stop je de gehakte kruiden onder het velletje. Snijd de citroen doormidden en stop dit samen met de laurierblaadjes in de buikholte. Eventueel kun je er nog een takje tijm bij stoppen.

Nu leg je de kip met de borst naar boven op de aardappels in de ovenschaal. Wrijf nog wat olijfolie en zout op de borst en poten, zo wordt het huidje lekker krokant. zet de kip in de oven en laat goudbruin en goed gaar worden. Dit duurt ongeveer anderhalf uur, afhankelijk van hoe dik jouw kip is. Beter te lang dan te kort, zodat het vlees van het bot af valt. Serveer met een simpele salade van rucola en artisjok en natuurlijk MAYONAISE!

hele kip met kruiden uit de oven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s