Kerstmenu 2016: 4 recepten

Een Kerstmenu samenstellen: sommige mensen kijken er al weken naar uit, andere rijden het liefst op de dag voor Kerst naar de Lidl en trekken daar het Delicieux-rek leeg. Niks mis mee natuurlijk, maar we hebben geprobeerd om een menu samen te stellen wat niet te moeilijk is en waarmee je toch behoorlijk veel indruk maakt op je gasten. Voel je vrij om dingen aan te passen, of alleen de amuse te maken en de rest bij de traiteur te halen (zou jammer zijn, maar het is jouw feestje..). Het menu bestaat uit het volgende:

  • Amuse van zalmtartaar. Om je gasten lekker te maken, het liefst onder het genot van een glaasje Champagne zodat ze echt zin krijgen om te eten.
  • Carpaccio van rode bietjes met pesto, hazelnoten en geitenkaas. Een licht voorgerecht zonder vlees of vis, zodat er nog voldoende ruimte blijft voor de volgende gangen.
  • Eendenborst met knolselderijpuree en paddenstoelen en een sausje van port. Klinkt ingewikkeld, is het niet.
  • Pavlova met peer, walnoot en karamel. Hier was geen twijfel over mogelijk, er moest iets met meringue op het menu komen. Dit is zo leuk om te maken, het eiwit verandert snel in een fluffy massa. Mocht je meringue mislukken, dan is er nog geen man over boord. Maak er een soort Eton Mess van door een glaasje te pakken, de meringue in stukjes te breken en alle ingrediënten er laag voor laag in te doen. Net zo lekker en ziet er ook leuk uit!

Amuse van zalmtartaar

Ingrediënten (voor 4 personen):
1 stukje (ongeveer 200-300 gram) rauwe zalmfilet (zorg dat deze heel vers is, aangezien je dit rauw gaat eten)
Stukje komkommer +/- 5 cm
1 bosui
1 el bieslook
1 el zure room
1 tl yogonaise

Snijd de zalm met een scherp mes in kleine blokjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan nog een keer doormidden. snijd de zaadlijsten eruit en snijd vervolgens de komkommer in reepjes en dan in hele kleine blokjes. De bosui snijd je fijne ringetjes en de bieslook hak je fijn. Bewaar wat van de bieslook voor de garnering. Meng vervolgens alles goed door elkaar, samen met de zure room en yogonaise. Breng op smaak met peper en zout en garneer met de overgebleven bieslook.

amuse van zalmtartaar

Carpaccio van rode bietjes met pesto, hazelnoten en geitenkaas

Ingrediënten (voor 4 personen):
3 verse rode bieten
100 g zachte geitenkaas
2 el pesto

Klein handje hazelnoten
Sinaasappelrasp van een halve sinaasappel

Begin met de rode bieten. Borstel deze schoon en doe in een pan met gezouten water. Zet op het vuur en kook in ongeveer 25 minuten de bieten beetgaar. Laat de bieten helemaal afkoelen. Schil ze daarna en snijd ze in hele dunne plakjes (eventueel met een mandoline als je die hebt). Leg de plakjes biet netjes op een bordje. Hak de hazelnoten grof. Doe op ieder bordje ongeveer een halve eetlepel pesto. Verkruimel de geitenkaas erboven, strooi de nootjes erover en maak af met wat sinaasappelrasp.

carpaccio van rode biet met pesto, geitenkaas en hazelnoten

Eendenborst met knolselderijpuree, paddenstoelen en een portsaus

Ingrediënten (voor 4 personen):
2 eendenborsten met vel
1 knolselderij
300 gram gemengde paddenstoelen
3 takjes rozemarijn
1 glas rode port
Sap van een sinaasappel
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
Ongeveer 80 gram roomboter
Peper en zout

Maak de knolselderij schoon en snijd in blokjes. Doe in een pan met een snuf zout en breng aan de kook. Laat ongeveer 25 minuten koken totdat de blokjes gaar zijn. Ondertussen begin je met de saus. Snipper 1 sjalot en fruit deze in wat boter aan in een steelpannetje. Voeg de port toe en het sap van de sinaasappel en doe er 1 takje rozemarijn in zijn geheel erbij. Dit laat je ongeveer 20 minuten inkoken. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes. Snipper de sjalot en hak de knoflook en de overige rozemarijn fijn. Zet een koekenpan op het vuur en fruit de sjalot en knoflook aan in boter. Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe en laat ongeveer 5 minuten bakken tot ze een beetje zacht zijn. Als ze klaar zijn houd ze warm op met een deksel op de pan. Dan kun je nu aan de eendenborst beginnen. Snijd een raster in de velkant met een scherp mes. Bestrooi beide kanten met zout en peper. Zet een koekenpan op het vuur en laat heet worden. Doe er een heel klein klontje boter (de velkant is ook vet, dus er is weinig boter nodig) en leg de eendenborst er op de velkant in. Op de velkant bak je hem ongeveer 5 minuten. Dan draai je hem om en bak je de eendenborst nog ongeveer 3 minuten. Wikkel de eendenborst vervolgens in aluminiumfolie en laat hem een paar minuten rusten. Nu heb je tijd om de puree af te maken. Giet de knolselderij af, doe er een paar klontjes boter bij en wat peper en zout en stamp het fijn met een stamper. Bij de portsaus vis je het takje rozemarijn eruit en voeg je ongeveer 50 gram roomboter toe in klontjes (je ziet wel, roomboter is key in dit gerecht) roer goed door totdat de saus goed ingedikt is. Voeg eventueel een klein beetje maizena toe. Snijd de eendenborst in mooie plakjes, doe wat puree op een bord en drapeer de eendenborst, paddenstoelen en saus erover. Klaar!

eendenborst met knolselderij, paddenstoelen en portsaus

Pavlova met peer, walnoot en karamel

Ingrediënten (voor 4-6 personen):
4 eiwitten
100 gram suiker
2 el cacao
Snufje zout
1 bekertje slagroom (250 ml)
Zakje Lonka caramel fudge
1 blik peren op siroop
1 vanillestokje of 1 tl vanille essence
Poedersuiker
Handje walnoten

Begin met de eiwitten op te kloppen. Belangrijk is dat je een brandschone kom gebruikt, en een schone mixer. Er mag geen vet of bijvoorbeeld eischaal in komen, dan wordt je eiwit niet mooi stijf. Klop het eiwit samen met de suiker en een snuf zout stijf. Er moeten pieken eiwit ontstaan en het makkelijkste om te testen of je eiwit goed stijf is, is door de kom ondersteboven te houden. Als het eiwit blijft zitten is het goed. Klop op het laatst de cacao erdoorheen. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Pak een bakplaat en leg er een stuk bakpapier op (dit blijft goed zitten als je het in de hoekjes vastplakt met wat meringue) en schep de meringue erop. Spreid met een spatel uit over de bakplaat tot je ongeveer een grote ronde hebt die 4 cm dik is. Zet in de oven en bak in ongeveer 50-60 minuten gaar. Ondertussen kun je vast de slagroom kloppen, doe hier het merg van het vanillestokje bij of de vanille essence. Voeg ook wat poedersuiker toe, doe dit naar smaak. Ik heb het niet te zoet gemaakt, omdat de meringue, peertjes en karamel ook al zoet zijn. Snijd de peren in vieren. Als de meringue klaar is, haal je deze uit de oven en laat even afkoelen. Maak nu de karamelsaus: doe het zakje fudge in een steelpan met 2 eetlepels water en zet op het vuur. Laat de karamel langzaam smelten en blijf roeren. Als alles mooi vloeibaar is, is het klaar. Leg de meringue op een mooi bord, Verdeel de room erover, leg de peertjes erop en sprenkel de karamel erover. Verkruimel de walnoten erboven en klaar is je pavlova!

pavlova met peer, karamel en walnoten

Een gedachte over “Kerstmenu 2016: 4 recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s