Ontbijtmenu Kerst: 5 recepten

Natuurlijk wil je met Kerst niet alleen een voortreffelijk diner op tafel toveren. Het ontbijt mag zeker niet vergeten worden. We hebben een menu gemaakt voor het ontbijt, wat makkelijk is voor te bereiden. Je kunt er ook één ding uithalen of andere combinaties maken, alles kan. Wij hebben gekozen voor een combi van hartig en zoet. O ja, de sandwich uit de vorige Weekendvibes past er ook goed bij. Ultiem genieten als je het mij vraagt. Ho Ho Ho Merry Christmas!

Sandwich met tonijnsalade

Ingrediënten (voor 6 personen):
6 sneetjes lekker brood
1 blikje tonijn (185 g)
1 sjalotje
2 el fijngehakte bieslook
2 el kappertjes
Rasp van 1 citroen
125 g creamcheese
3 el crème fraîche
½ tl paprikapoeder
Zout en peper

Hak het sjalotje en de kappertjes fijn. Laat de tonijn uitlekken. Meng de tonijn, het sjalotje, de bieslook, kappertjes, creamcheese, crème fraîche door elkaar. Breng op smaak met het paprikapoeder, de rasp van de citroen en wat peper en zout. Besmeer de sneetjes brood met de tonijnsalade en garneer eventueel met nog wat bieslook.

sandwich met tonijnsalade

Sandwich met avocado en creamcheese met bieslook

Ingrediënten (voor 6 personen):
6 sneetjes lekker brood
150 gram creamcheese
3 flinke el fijngehakte bieslook
1 avocado
Peper en zout

Mengde bieslook door de creamcheese. Snijd de avocado in dunne plakjes. Besmeer de boterhammen met de creamcheese en beleg met de plakjes avocado. Garneer eventueel met wat bieslook en bestrooi met peper en zout.

sandwich met bieslookcreme en avocado

Bananen-koffiecake met noten

Ingrediënten (voor 1 cake):
120 g boter
230 g bloem of boekweitmeel
125 g rietsuiker
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
2 eieren
70 ml espresso
4 bananen
100 gram noten (hazelnoten en walnoten hebben wij gebruikt)
Zout
Cakeblik en bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje. Ondertussen meng je de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en een snufje zout in een grote kom. Klop de eieren met de espresso los in een ander kommetje. Prak 3 bananen en doe bij de eieren. Als de boter gesmolten is, voeg je ook deze toe aan het eimengsel. Doe dan het eimengsel bij de bloem en meng met spatel snel door elkaar. Hak de noten grof en meng erdoorheen. Vet de cakevorm in met boter en bekleed met bakpapier en schep het beslag hierin. Snijd de laatste banaan in de lengte doormidden en duw bovenin het beslag. Bak de cake in 50 tot 60 minuten gaar en goudbruin.

banaan koffie cake met noten

Courgettekoekjes met bieslookroom en gerookte forel

Ingrediënten ( voor 16 koekjes):
2 courgettes
1 sjalotje
2 eieren
120 g bloem
2 tl bakpoeder
120 g feta
2 el fijngehakte munt
10 el crème fraîche
2 el fijngehakte bieslook
125 g gerookte forel
Olijfolie
Peper en zout

Dit recept is gebaseerd op de maïskoekjes die we eerder maakten. Rasp de courgettes op een handrasp of in een keukenmachine. Doe in een vergiet en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Laat even uitlekken. Hak het sjalotje fijn. Verkruimel de feta. Druk nog een keer het laatste vocht uit de courgettes. Meng de eieren, bloem, bakpoeder, het sjalotje, de feta, fijngehakte munt en de courgettes door elkaar tot een grof mengsel. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan. Schep rondjes van 2 eetlepels van het beslag in de pan, er kunnen ongeveer 4 koekjes in een pan. Bak de koekjes ongeveer 3 minuten per kant tot ze goudbruin en stevig zijn. Meng ondertussen de crème fraîche met de fijngehakte bieslook en breng op smaak met wat peper en zout. Leg op elk courgettekoekje een lepel bieslookroom en een stukje forel.

courgettekoekjes met forel

Appel-peer crumble

Ingrediënten (voor 6 kleine schaaltjes):
2 peren
2 appels
2 tl vanille-extract
6 el havermout
4 el bloem
5 el boter
5 el suiker
2 tl kaneel
50 g walnoten
6 kleine schaaltjes van ongeveer 10 cm doorsnee
Kwark, yoghurt of slagroom voor erbij

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de peren en appels en snijd in blokjes. Verwarm een grote koekenpan op laag vuur. Doe hier 2 eetlepels boter in en voeg het fruit toe. Na ongeveer 5 minuten voeg je het vanille-extract toe en 2 eetlepels suiker. Laat nog even bakken tot het fruit zacht is. Maak ondertussen de crumble. Doe hiervoor de havermout, bloem, 3 eetlepels boter, 3 eetlepels suiker en de kaneel in een kom en wrijf met je vingers tot grove kruimels. Vet de schaaltjes in en doe het warme fruit erin. Verdeel de crumble over de schaaltjes. Hak de walnoten grof en bestrooi de schaaltjes met de gehakte walnoten. Zet in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, tot de crumble goudbruin is. Laat een beetje afkoelen en doe op elk schaaltje een lekkere lepel kwark.

appel peer crumble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s