Happy Sunday: chili con carne a la Sergio Herman

Bij chili con carne denk je niet meteen aan een culinair hoogstandje. Nou dat is het deze keer wel. Deze chili con carne komt uit het kookboek Simple Food van Sergio Herman. Binnenkort zal hier ook een review van te lezen zijn op onze blog. Als je dit gaat maken, zorg dan dat je ruim te tijd neemt het om het beste resultaat op tafel te zetten. En geloof me, het is zeker de tijd en moeite waard om dit eens te proberen. De smaken zijn ongelooflijk lekker en de side dishes maken het geheel helemaal af.

Ingrediënten (voor 4 personen):
500 g half of half gehakt
200 g champignons
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
3 tl korianderpoeder
2 tl geraspte gember
2 tl paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
5 kruidnagels
3 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 dl kippenbouillon
blik gepelde tomaten
300 g witte bonen (liefst gedroogde die een nachtje geweekt en daarna gekookt zijn)
bosje koriander
3 tomaten grof gehakt
1 limoen
100 g nacho’s
800 g kruimige aardappels
3 dl room
gezouten boter
olijfolie
zout en peper

Zet een flinke pan op het vuur en verwarm hierin een scheut olijfolie. Snipper de ui en de knoflook fijn en stoof deze kort. Voeg het gehakt toe en bak dit mooi aan. Snijd de champignons fijn en voeg deze samen met wat zout en peper toe. Nu ga je alle kruiden en specerijen (rode peper, korianderpoeder, gember, paprikapoeder, komijnpoeder, kruidnagels, tijm, rozemarijn) toevoegen. Laat 5 minuten bakken en voeg dan de kippenbouillon en de gepelde tomaten toe om vervolgens het geheel ongeveer 30 minuten rustig te laten sudderen. In deze tijd kun je mooi de aardappelpuree maken. Zet een pan gezouten water op het vuur en kook hierin de geschilde aardappels gaar. Pureer daarna met de room en een klont gezouten boter. Breng op smaak met zout en peper en zet even opzij. Na 30 minuten voeg je de witte bonen toe aan het gehakt mengsel. Laat nu nog 15 minuten verder pruttelen en voeg als laatste wat limoenrasp en grof gehakte tomatenblokjes toe. Schep de chili in een ovenschaal en bedek deze met de aardappelpuree. Verkruimel de nacho’s erover en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als het uit de oven komt maak je het af met wat gehakte koriander. Dit alleen is al een geweldig gerecht maar de side dishes maken het nog geweldiger. Deze licht ik kort hieronder toe.

chili con carne chili con carne

Ingrediënten (side dishes):
200 g Griekse yoghurt
1 limoen
halve rode peper
1 rode ui
halve krop ijsbergsla
halve komkommer
1 zoete maiskolf
8 miniwraps
151100 g mosterdzaad
350 g rode wijnazijn
10 g suiker
4 dl olijfolie
1 dl chardonnay-azijn
zout en peper

Voor de yoghurtdressing rasp je wat limoenschil door de yoghurt, voeg je er een scheutje olijfolie aan toe en breng je het op smaak met zout en peper. Voeg nog een gehakt rood pepertje toe voor een beetje pit. Snijd de ijsbergsla fijn en de komkommer in mooie plakjes. Meng deze in een kom met een fijngesneden rode ui. Voor de twee soorten dressing meng je als eerste het mosterdzaad met de rode wijnazijn, suiker en een snufje zout. Voor de basisvinaigrette meng je de olijfolie, chardonnay-azijn, rasp van een limoen  en wat zout en peper. Rooster ondertussen de mais in een droge koekenpan en verwarm de wraps kort in de oven. Als de mais klaar is (beetje zwart geblakerd is niet erg) snijd je deze van de kolf af. Maak de salade aan met de mosterdzaad dressing en de basisvinaigrette en zet op tafel. Dresseer de mais ook met wat basisvinaigrette en je side dishes zijn klaar. Schep wat chili con carne op een bord, wrapje erbij, dot yoghurtsaus, wat salade en mais en GENIET!

Een gedachte over “Happy Sunday: chili con carne a la Sergio Herman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s