Happy Sunday: risotto van parelgort met biet

Dit is een recept van Yvette van Boven. Als we van iemand fan zijn, is het wel van haar. Lekkere recepten, mooie kookboeken en het is gewoon een tof wijf. Deze keer is het niet risotto met de klassieke risottorijst maar met parelgort. Parelgort is eigenlijk iets ouderwets en word weinig meer gebruikt, het is veelal vervangen door rijst en pasta. Wij combineren het deze keer met rode biet en fetakaas.

Ingrediënten (voor 2 flinke borden):
3 grote rauwe bieten, geschild en in partjes
3 tenen knoflook, ongepeld
180 ml zonnebloemolie
2 el balsamicoazijn
Blaadjes van 2 takjes verse tijm
2 tl honing
200 g (kastanje)champignons
2 rode uien
1 el gember
1-1,5 el witte misopasta
250 g parelgort
750 ml groentebouillon
100 g feta
1 bosui
olijfolie
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bieten op bakpapier met de knoflook, 4 eetlepels van de zonnebloemolie en een snuf zout en peper. Vouw het bakpapier dicht en bak 35 minuten in de oven tot de bieten gaar zijn. Snijd ze daarna in kleine stukjes. Verwarm in een pan wat zonnebloemolie en bak hierin de bieten, balsamicoazijn en tijm. Blijf goed roeren zodat de bietjes niet aanbraden. Voeg nu de honing toe en bak nog even kort mee. Haal alles uit de pan en bak hierin nu de in plakjes gesneden champignons met de misopasta. Als je champignons gaar zijn doe je ze bij de bieten en zet opzij. Zet de bouillon warm, snipper de rode ui en de gember en bak in een pan in een scheutje olijfolie tot de uien zacht zijn. Voeg de parelgort met 100 ml bouillon toe. Blijf roeren tot het vocht is opgenomen en voeg daarna om de paar minuten een soeplepel bouillon toe totdat de parelgrot mooi romig is. Dit zal ongeveer 20 a 25 minuten duren. Knijp de geroosterde knoflook bij de parelgort en voeg de champignons en de bieten toe. Laat deze nog 2 minuten mee warmen en haal van het vuur. Serveer in twee diepe borden en brokkel er de feta overheen. Snijd de bosui fijn en garneer de borden hiermee. Smullen maar, of wat Yvette zou zeggen: ‘echt heel lekker!’

parelgort risotto met rode biet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s